Unije postaju savršeno mjesto pod suncem

Mirno, sunčano jutro na Unijama. Nakon gradske vreve - odmor za dušu. Možda smo nesvjesni problema s kojima se otočani bore tijekom godine, no na ovako lijep dan - Unije izgledaju kako savršeno mjesto pod suncem.

Kristina, sa suprugom Petrom, posljednjih nekoliko godina živi na otoku. Stigla je iz Rumunjske, pa preko Like - na otok. Sinovi Boris i Roko jedini su đaci tamošnje škole. Svetozar se iz središta Rijeke preselio na Unije. Odlučio je umirovljeničke dane provoditi daleko od gradske gužve. Živjeti na otoku je, kažu - ponekad tužno, ponekad teško.

Ipak, zahvaljujući projektima lokalne samouprave i europskom novcu život na ovom otočnom biseru mogao bi postati znatno lakši. Naime, lokalna samouprava prije nekoliko je godina s partnerima pokrenula projekt prvog samoodrživog otoka na Mediteranu, a Unije su jedan od tri mediteranska otoka koji su prošli na natječaju u sklopu projekta INSULE. Barem je zasad, zbog desalinizatora, s vodom lakše. A život će im dodatno olakšati i najavljeni projekti.

Danas na Unijama živi 80-ak stanovnika. Prije nekoliko desetljeća tu je živjelo više od 700 ljudi. Cilj je  vratiti stanovnike na otok, no gdje nema posla, nema ni života. Upravo oživljavanje uzgoja boškarina, koji prema starim zapisima, na otoku prebivaju od 1400. godine kao volovi za oranje, nekima od otočana donijelo je redovite mjesečne prihode.

Uzgoj boškarina na Unijama zapravo je jedan od modela uspješnog, modernog i zdravog uzgoja hrane koji daje dodatan pečat turističkoj ponudi cresko-lošinjskog arhipelaga. Interes za boškarinovim mesom jako je velik, sve što se uzgoji otkupljuje lošinjska turistička kuća u suradnji s Istarskom Agencijom za ruralni razvoj koja maturira meso.

Kako jedna pjesma kaže: Unije, Unije, mali otočiću - U sredini mora kano labudiću! Otok je to koji, zahvaljujući ljubavi otočana i turista - i uz sva spomneuta ulaganja - polako ipak postaje poželjno mjesto za život!