Betina - prvi ploveći muzej u Hrvatskoj

Muzej betinske drvene brodogradnje na otoku Murteru, jedinstven projekt u Hrvatskoj, dobio je svoj postav i na otvorenome. Prvi su kalafati u Betinu na otok Murter daleke 1740. godine stigli s Korčule. Stoga ne iznenađuje što je prvi ploveći muzej u Hrvatskoj uz domaćine otvorila korčulanska Moreška.

Čini ga 45 tradicijskih drvenih brodica vezanih u lučici nadomak zgrade Muzeja posvećenoga tri stoljeća staroj tradiciji kalafatavanja - betinskoga umijeća drvene brodogradnje. Ti kaići, leuti, gajete i lađe, svi u privatnom vlasništvu, i dalje vjerno služe svoje gospodare. Iako su neki među njima gotovo napunili stotu, na moru im se godine ne poznaju.

Prva među jednakima na muzejskome vezu u betinskome portu, drvena je ljepotica "Cicibela". Obnovljena je u zadnji čas - prije nego što ju je uništio zub vremena i prva je zaštićena kao kulturno dobro.
Hrvatska je već zaštitila umijeće gradnje betinske gajete. Hrvatska drvena brodogradnja dio je i europske baštine. More i pomorstvo, naime, snažno su utjecali na oblikovanje kulturnog prostora cijele Europe.