Izložba Blaga Thyssen-Bornemisza kolekcije

Ljubiteljica i kolekcionarka suvremene umjetnosti Francesca Thyssen-Bornemisza - u samostanu na Lopudu - otvorila je novu sezonu. I to jedinstvenom izložbom Blaga Thyssen-Bornemisza kolekcije: od renesanse do modernog. Kolekciju je počeo prikupljati njezin pradjed.

Francesca Thyssen-Bornemisza
, poznatija pod bivšim prezimenom Von Habsburg, posljednjih je 20-ak godina posvetila obnovi franjevačkog samostana na Lopudu iz 1483.

U franjevačkom samostanu Gospe od Špilice na otoku Lopudu izložen je dio najpoznatije europske privatne kolekcije umjetnina obitelji Thyssen-Bornemisza tijekom tri generacije.

- Ovo je vjerojatno za mene najvažniji trenutak - vidjeti ova blaga iz 16. stoljeća. Neki su predmeti i stariji od 1300., a ima ih sve do 17. stoljeća, kazala je Thyssen-Bornemisza.

Većina ovih umjetničkih predmeta - od renesansnog namještaja, slika, tapiserija, srebrnih predmeta - bila je dio svakodnevice u obiteljskom domu u Švicarskoj. Uz veliku umjetničku vrijednost za praunuku Augusta Thyssena, začetnika kolekcije, ovi predmeti imaju i onu emocionalnu.

Obnova samostana iz 15. stoljeća završena je lani nakon gotovo 12 godina. U posljednjih godinu dana uređen je samostanski vrt pa je tako povijesni prostor od 4000 metara četvornih postao cjelovit, u što će se moći uvjeriti posjetitelji izložbe koja je otvorena do 13. listopada.