28. Dani hrvatskog filma

Kako bi se pružio uvid u nacionalnu filmsku baštinu, 1992. godine utemeljeni su Dani hrvatskog filma, a do sutra, 18. lipnja, na programu su naslovi više naraštaja naših filmaša, raznoliki po žanrovima i temama.

Festival je otvoren u petak, 14. lipnja, svečanom dodjelom 'Zlatnog Oktavijana' Hrvatskog društva filmskih kritičara za životni doprinos filmskoj umjetnosti redatelju Bogdanu Žižiću, koja je bila priređena na platou iznad kina Tuškanac.

Godišnjoj produkciji srednjometražnog i kratkometražnog igranog, dokumentarnog, eksperimentalnog, animiranog i namjenskog filma na jednom mjestu teško je odoljeti.

- Dani hrvatskog filma su poligon na kojem se predstavlja recentna produkcije, a zamjetan je autorski pluralizam, ne samo po idejama, stilovima i prosedeima, nego i generacijski, kaže umjetnički ravnatelj festivala Josip Grozdanić.

Unatoč tomu što su Dani velikim dijelom vježbalište mladih autora, mnogi se veterani rado vraćaju ovom festivalu te im je posebno privlačan. Želja je prikazati i afirmirati najbolje od godišnje domaće produkcije.

Dani se održavaju u Kinu Tuškanac, na Ljetnoj pozornici Tuškanac ili na platou kod samog kina, u Centru za kulturu Trešnjevka i u Parku Stara Trešnjevka, te u prostorima Akademije dramske umjetnosti i dvorištu stare tvornice Badel.