Pulska Lizistrata: pitka ljetna komedija

Aristofanova Lizistrata premijerno je izvedena u subotu u magičnom ambijentu pulskog Kaštela. U produkciji Istarskog narodnog kazališta živa glazba i mlada glumačka ekipa učinili su od klasika obećavajuću pitku, ljetnu komediju nazvanu 'Lysistrata 21: Vodimo ljubav, a ne rat'.

Lizistrata je ipak uspjela okupiti žene zaraćenih strana. Dogovorile su se da muškarcima uskrate spolne odnose kako bi ih privoljele da prekinu ratove.

- Često se nađu uloge žena koje su vrlo dvodimenzionalne i koje je zapravo jako teško igrati. Lizistrata je jedna punokrvna žena koja ima svoju strast, koja ima svoje patnje, svoju ranjivost. Ponekad je zaigrana tako da mi je stvarno baš 'gušt' igrati i nalaziti nijanse na koje je uvijek redatelj upozoravao, kaže Mada Peršić koja tumači ulogu Lizistrate.

Redatelj Manfred Schweigkofler je posegnuo za dvije i pol tisuće godina starim tekstom kako bi upozorio da je svijetu potreban ženski zdravi razum koji muškarcima nedostaje.

- Žene su tijekom povijesti bile menadžeri, upravljale su obiteljima dok muškarci često govore o posve nepotrebnim stvarima, sada ne želim reći kojima, njima je nadasve važno biti u pravu, u jednom trenutku gubi se suština i važno je samo tko je u pravu, tko je pobijedio, ističe redatelj Schweigkofler.

A suština pulske Lizistrate i jest ljetna zabava. I poneka poruka za one koji žele čitati između redaka.