Ljuta godina Julijane Matanović na društvenim mrežama

Prije godinu dana, unatoč dugogodišnjem opiranju, književnica i sveučilišna profesorica Julijana Matanović aktivirala se na društvenoj mreži, a godinu dana poslije pred nama je knjiga 'Ljuta godina'.

'Jedinstvena. Bez patetike, podilaženja i intelektualnog snobizma. Tekstovi istkani od života, sapleteni od iskušenja i propuštenih prilika...' – to nisu dijelovi izvađeni iz književnih kritika, to su ulomci iz nebrojenih komentara ispod objava Julijane Matanović na Facebooku.

Izabranih stotinu objava i pratećih dvanaest komentara - tako je koncipirana knjiga, a 'Ljuta godina' iz naslova je godina koju je provela u gradu svoje čežnje, kako sama kaže, Osijeku i godina u kojoj je napustila fakultet.

Poznato je da Julijana Matanović vrlo pažljivo čita i odgovara na komentare, ali bilo je i tekstova s više i manje 'lajkova', pa i komentara.

Facebook je idealno mjesto za ranjavanje drugih, za navijanje, jer tuđa rana ne boli: Boravak na fejsu i uređivanje vlastite stranice pokazali su mi da je granica između visoke i niske, lake i teške, zabavne i ozbiljne književnosti vrlo krhka, komentirala je naša sugovornica.

O novoj knjizi 'Ljuta godina', književnosti i životu nakon sveučilišta Julijana Matanović govorila je tijekom gostovanja u Vijestima iz kulture: