Marić: The Cure su suvremeni klasici kakve rijetko viđamo

Još od prvog izdanja INmusic festivala na zagrebačkoj Šalati daleke 2006. godine, kada su nas oduševili Morrissey i Franz Ferdinand, bilo je jasno da je zvijezda rođena. Kasnije premješten na jarunsko jezero, najveći hrvatski festival na otvorenom postao je omiljen i šire, a ove ga je godine prestižni britanski glazbeni časopis NME uvrstio među 12 najpopularnijih festivala na svijetu! I to zbog najboljeg omjera cijene i kvalitete izvođača.

I ove godine glavne zvijezde su iskusni i popularni bendovi koji sjajno zvuče uživo, i to za svačiji ukus - premijerni nastup The Cure nakon 40 godina karijere, Foals, Garbage, The Hives, Johnny Marr - jedan od osnivača The Smithsa, Kurt Vile, Infected, Suede, Thievery Corporation, LP, Peter Bjorn and John, Kojoti, Kandžija i Gole žene i mnogi drugi...

Direktor festivala Zoran Marić zadovoljan je nizom planetarno popularnih imena, koji ovaj festival svrstavaju među najbolje europske festivale. To je rezultat kontinuirane i jasne programske orijentacije koja je usmjerena na suvremenu autorsku izvođačku glazbu. Mi ne radimo kompromise, neki miš- maš DJ-eva koji se estetski uopće ne mogu mjeriti s bendovima razine The Cura, koji sada slavi 40 godina karijere i taj protok vremeena potvrđuje njihovu kvaliotetu. Oni su suvremeni klasici i mi smo dosad u našoj zemlji jako rijetko imali prilike vidjeti takve suvremene umjetnike koji su potvrdili svoju kvalitetu i upisali se u povijest. Od samog agenta grupe dobili smo odgovor zaštoo su napokon odlučili doći u Hrvatsku - lider grupe Robert Smith je pogledao program i rekao da želi svirati na našem festivalu, koji je najmanji na njihovoj turneji, kazao je Marić.

Sve je spremno, prvi kamperi stižu 21. lipnja, s nizom dodatnih sadržaja za posjetitelje. Jedini imamo repliku Teslinog tornja, Šumu Striborovu, karaoke, a u suradnji s EU-om prikazuju se i filmovi o vrijednostima EU-a. Uobičajeno oko 40 posto posjetitelja su stranci, ponajviše iz Velike Britanije, što je dokaz da je ovaj neovisni festival, iskljulivo u hrvatskome vlasništvu, postigao razinu svjetske preopznatljivosti i ugleda.

Za kraj podsjetnik na rezultate zanimljivog istraživanja Deaking University u Victoriji iz 2006., kojima se došlo do zaključka kako se ljudi koji redovito posjećuju koncerte općenito osjećaju sretnijima zbog vlastitih života. A ovako velika  društveno-glazbena iskustva neponovljiva su.