Ples za pitku i čistu vodu

'Global Water Dancers Day' dan je plesa za čistu, pitku vodu, koji se obilježava 15. lipnja. Hrvatska se u ovaj međunarodni događaj uključila 2013. godine i do sada se plesalo u Maksimiru i jezeru Ježevo, a ove godine kod fontane na Zrinjevcu.

Koristeći se načelima kretanja koja je teoretičar plesa Rudolf Laban razvio prije stotinjak godina, kako bi se ples prilagodio grupi koja u njemu sudjeluje, diljem cijeloga svijeta, u različitim vremenskim zonama, izvodi se ples za vodu na manifestaciji 'Global Water Dancers Day'.

Ove godine uz domaće umjetnike došli su i strani plesači: Istražujemo pucanje leda, topljenje i otjecanje, a u drugom dijelu koreografije igramo se bocom vode, njezinom težinom te odnosom tijela i vode, objašnjava analitičarka kretanja i plesačica Alexandra Baybutt.

Manifestacija počinje u Japanu i prema vremenskim zonama širi se svijetom. U projekt je uključeno više od 178 zemalja.

- Ideja je bila da se ljudi kroz pokret ujedine i da zajedničkim sudjelovanjem osjete važnost da je bitno da svi sudjelujemo u tome i da ekološki zaštitimo naše resurse, napominje plesna pedagoginja Jasna Čižmek Tarbuk.

Učenici Glazbene škole 'Elly Bašić' glazbom su pratili učenice škole Silvije Hercigonje, a uz plesače iz Engleske i Bugarske nastupili su profesionalni plesni umjetnici umjetničkog kolektiva Škvadra, pokazujući kako je voda pokret, a pokret je ples.