Izložba velikog ruskog umjetnika Rodčenka u MUO-u

Fotograf Aleksandar Rodčenko bio je jedan od najvažnijih predstavnika ruske avangarde. U Muzeju za umjetnost i obrt sinoć je zagrebačkoj publici predstavljen njegov impozantan opus na izložbi koja je ostvarena u suradnji s Multimedijskim umjetničkim muzejom u Moskvi.

Rodčenko je uveo ideale konstruktivizma u fotografiju te razvio postupke i alate za njihovu primjenu. Svakom sljedećom fotografskom serijom postavljao je nove zadatke i pisao manifeste kako ih ostvariti.

Njegova djela odlikuje društveni angažman te formalni i sadržajni eksperimenti: dijagonalna i geometrizirana kompozicija, ekstremni donji i gornji rakurs, jaki kontrasti, krupni planovi i noćne snimke.

Kako se život pokazao drukčijim od revolucionarnih ideala, Rodčenko zapisuje: Ja želim voditi ljude umjetnosti, a ne koristiti umjetnost kao sredstvo da ih odvedem nekamo drugamo.

- On i njegova supruga u početku su bili utopisti, ali razočaranje je došlo poslije. Još na početku imao je krilaticu da umjetnost mora biti za čovjeka, a ne za dvorce, groblja i muzeje, napominje kustos Multimedijskog umjetničkog muzeja u Moskvi Sergey Burasovski.

Takva razmišljanja odvela su Rodčenka na kraju u režimsku izolaciju. Bez truda njegove obitelji prvi muzej fotografije u Rusiji, Kuća fotografije u Moskvi, vjerojatno nikad ne bi bio utemeljen.