Bogata prošlost Hvarskog kazališta

Dugogodišnja obnova zgrade Arsenala i Hvarskog kazališta, tijekom koje su izvršena i arheološka istraživanja lokaliteta, je završena, a Hvar je bogatiji za ovaj jedinstveni kulturno-povijesni biser.

- Dugogodišnja obnova učinila je to da su ljudi zaboravili kako naše kazalište izgleda. Imamo nove generacije Hvarana, koji to kazalište nikad nisu ni vidjeli, samo su čuli o njemu. I primijetili smo veliki interes javnosti, kaže arhitektica Ita Pavičić iz Ureda za prostorno planiranje Grada Hvara.

Hvarani i njihovi gosti, imaju priliku razgledati povijesno kazalište, a o zanimljivim događajima iz prošlosti, vezanim uz kazališni život u gradu, saznajemo u razgovoru s profesoricom Zorkom Bibić: Hvarsko kazalište nije nastalo iz ničega. Poklopila su se, naime, dva sretna trenutka: Prvi je da je u Hvar 1611. godine, na svoj dvogodišnji mandat stigao knez Pietro Semitecolo. Došao je u Hvar i vidio je situaciju, gdje su pučani i plemići još uvijek bili posvađani i on je u znak godine mira, njihovog konačnog pomirenja, ovdje u ovoj zgradi koja se nalazi do nas, otvorio Kazalište, priča profesorica Bibić.

Posebno je bio zanimljiv 'Il volo', odnosno let koji se donedavno čak i u Veneciji izvodio, nastavlja profesorica Bibić: To je značilo da je negdje na zvoniku Katedrale bio zavezan jedan mali drveni brod, koji se po konopu spuštao sve ovdje do Mandrača, što bi i danas bila jedna veličanstvena scena.

- 1803. godine osnovano je društvo Societa del Teatro, koje se bavilo igranjem predstava, kao i održavanjem kazališta. Tako je već 1836. godine u Hvarskom kazalištu izvedena Bellinijeva 'Norma', dodaje profesorica Bibić.

U gradu Hvaru izvodila su se dramska i operna djela kako domaćih, tako i stranih autora. Tijekom dugih stoljeća Arsenal i kazalište, bili su središte kulturnog i društvenog života u gradu.

- Hvarani kad ne bi imali novčanih sredstava za platiti kartu za kazalište, oni bi plaćali u naturi, najčešće slanim srdelama. Poznato je i među starijim Hvaranima, da kad bi osvanuo plakat za neku predstavu, dolje u prizemlju Arsenala. Da bi čak i oni nepismeni, samo pitali: 'A je to predstava za smjehuš ili plakuš', je li komedija ili tragedija, otkriva profesorica Bibić.

Hvarsko kazalište ima bogatu prošlost, ali i budućnosti. Otvorenje kazališta nova je ishodišna točka hvarske kulture, kao i turizma.