IZ HRT-ove arhive: Jakov Gotovac dobitnik Nagrade "Vladimir Nazor" za životno djelo za 1965.

Ponukani dodjelom Nagrade "Vladimir Nazor" za 2019. godinu, najviše državne nagrade na području kulture i umjetnosti, koja se dodjeljuje za najbolja umjetnička ostvarenja, zavirili smo u bogatu HRT-ovu arhivu i pronašli zapis iz 1965. Među dobitnicima bio i Jakov Gotovac, jedan od najvećih hrvatskih kompozitora.

Među kompozitorima koji su odigrali važnu ulogu u razvoju suvremene jugoslavenske i posebno hrvatske glazbe,  jedno od najistaknutijih mjesta  pripada Jakovu Gotovcu – naglašeno je u objašnjenju dodjele Nagrade za životno djelo "Vladimir Nazor". Dodali su još da se autor opere "Ero s onoga svijeta" pojavio u vrijeme kada počinje renesansa i nagli uspon stvaralaštva orijentiranog u nacionalnom smjeru.

U svom kratkom govoru Jakov Gotovac zahvalio je na nagradi i istaknuo da je počašćen i zadovoljan Nagradom za životno djelo iz fonda Vladimira Nazora. Tim više što je to njegova prva veća nagrada u stvaralačkom životu.

Osim toga, veseli me ta nagrada što je moj kompozitorski rada vezan uz mnoge stihove pjesnika borca Vladimira Nazora. Što sam u svom kompozitorskom radu komponirao oko deset njegovih tekstova, među njima posebno ističem veći ciklus pjesama "Intima", malu kantatu "Zvonimirova lađa". Taj afinitet prema stihovima Vladimira Nazora vezan je uz moje prve kompozitorske pokušaje još kao studenta u rodnom gradu Splitu gdje sam pokušao komponirati prvi sonet "To davno bješe" iz njegov ciklusa "Hrvatski kraljevi" – kazao je Jakov Gotovac.

Dugogodišnji kompozitorski rad Jakova Gotovca vezan je uz stihove Vladimira Nazora, stoga se prisjetimo i jednog stiha iz "Naše pjesme" objavljene 1946. u "Lirici":

"I ja te napokon čujem u jeku ljetne žestine,
U muklom šumoru lišća, u zvonku klokotu česme:
Brujiš iz zemnih dubljina i zvučiš sred modre visine
Napjeve hrvatske pjesme!"

Uz Jakova Gotovca dobitnici Nagrade "Vladimir Nazor" za životno djelo 1965. bili su i Ljubo Babić - slikar i scenograf, Mila Dimitrijević – dramska umjetnica, Oton Postružnik – slikar. Godišnje nagrade dobili su i pjesnici Jure Kaštelan i Dobriša Cesarić te kazališni umjetnici Ervin Dragman i Izet Hajdarhodžić.