Vlado Jurković Milić iz Punitovaca - jedan od posljednjih hrvatskih kazandžija

O dijelu naše tradicije. Rakija se u Slavoniji ne peče često kao nekad, no za dobar kotao uvijek će se naći kupac - kaže Vlado Jurković Milić iz Punitovaca, jedan od posljednjih hrvatskih kazandžija. U njegovoj se obitelji već četiri naraštaja prenosi kovačko znanje, a kupci dolaze s gotovo svih strana svijeta.

Gospodin Matija Pavić iz obližnjih je Gorjana došao preuzeti svoj "kazan" za rakiju koji je upravo restauriran.

Nekada bi se, dok se pekla rakija, oko kazana okupljali obitelj i suseljani i družili se do dugo u noć. Taj pokretni sustav u Slavoniji je bio poznati i kao "veseli stroj".

Danas je kotlova za pečenje rakije manje nego prije šest godina, od kada mali proizvođači alkoholnih pića državi moraju plaćati porez i trošarinu. No srećom, potražnja za kvalitetnim kazanima još postoji - kaže nam gospođa Agica Jurković Milić, koja suprugu pomaže od svoje 18. godine.

Obiteljski obrt specijaliziran je za izradu, ali i popravke bakrenih kotlova za rakiju, te raznih metalnih alata. Prirodna selekcija i ovdje vodi glavnu riječ. Sve ovisi kako šljiva rodi.

Kakva god godina bila bakreni će kazani, kažu majstori, još mnogim generacijama puštati paru i cijediti rakiju u korist slavonske tradicije, ali i na radost svih ljubitelja tog čuvenog ritualnog pića.