Izgladnjela polarna medvjedica prevezena na oporavak u sibirski zoo

Izgladnjela polarna medvjedica zamijećena početkom tjedna kako luta najsjevernijim gradom na svijetu, ruskim Norilskom, u petak je odvedena u zoološki vrt u sibirskome Krasnojarsku gdje joj je pružena veterinarska pomoć.

Iscrpljena i izgladnjela dvogodišnja polarna medvjedica prošle je nedjelje zamijećena u Norilsku. Stručnjaci su objasnili da se njezino prirodno stanište zbog klimatskih promjena smanjuje, zbog čega je prisiljena daleko lutati u potrazi za hranom.

Medvjedica se razboljela i gotovo uginula nakon što je u Norilsku pojela hranu s gomile smeća. Stručnjaci su ustanovili da je treba hitno zbrinuti, stoji u priopćenju naftne tvrtke Rosneft koja radi u toj regiji. Iz tvrtke su kazali da su sudjelovali u operaciji transporta medvjedice iz Norilska u Krasnojarsk.

- Medvjedica sada dobiva zdravu hranu, a o njezinu oporavku brinu se veterinari - stoji u priopćenju.

Ledena prostranstva koja su tradicionalno bila prirodno lovište za medvjede smanjila su se zbog relativno visokih temperatura u regiji, objasnili su stručnjaci.

- Smanjenje ledenog pokrova rezultiralo je promjenama u ponašanju životinja kada je riječ o njihovoj prehrani - rekao je Dmitrij Gorškov, stručnjak za bioraznolikost u Svjetskoj organizaciji za zaštitu prirode (WWF Rusija).

- S obzirom na to da ne mogu loviti tuljane, medvjedi su prisiljeni hodati stotine kilometara u potrazi za hranom i najčešće je nalaze u blizini naselja - kazao je.

Oleg Kraševski, lokalni stručnjak za divlje životinje koji je vidio polarnu medvjedicu u Norilsku, smatra kako je moguće da se jednostavno izgubila.

Medvjedica je i dalje na liječenju jer je preslaba da bi se vratila u svoje prirodno stanište.