Dobar burger zbog kojeg nije stradala životinja

Cvjetnim trgom u Zagrebu danas se širio miris veganskog burgera. Udruga Prijatelji životinja građanima je predstavila hranjiv i zdrav obrok, za čiju pripremu nije stradala ni jedna životinja. "Beyond burger" priprema se od graška te ekstrakta cikle, da bi imao boju mesa.

- Također taj burger ima jako puno, osim bjelančevina, vitamina, minerala, nema kolesterola, nema soje, nema glutena, nema nikakvih genetski modificiranih sastojaka, ima čak 250 kalorija i jako puno proteina. kaže Emanuela Poturica iz Udruge "Prijatelji životinja".

Ovakav obrok nije samo zdrav. Njegovoj proizvodnji koristi se 99 posto manje vode, 93 posto manje se iskorištava zemljište, 46 posto se manje ulaže energije i 90 posto je manje učinka ugljičnog dioksida koji uzrokuje efekt staklenika, dodaje Emanuela.

Gotove veganske pljeskavice zasad prodaje jedan trgovački lanac u Hrvatskoj. Prijatelji životinja nadaju se da će za njima ipak posegnuti veći broj kupaca. Veganski burger, iako nema ni trunke mesa u sebi, mogao bi prevariti i zadovoljiti i svakog pravog mesoljupca. Potvrdili su nam to i kušači.