Održivost života ovisi o plavoj ekonomiji

Suvremena znanost suglasna je: 21. stoljeće, stoljeće je oceana i mora. Klimatske promjene i rast svjetske populacije usmjeravaju nas k oceanu, odnosno plavom i zelenom održivom gospodarstvu.

Plavo gospodarstvo na priodnim, ekološki resursima i u kojim granama ga razvijati, bila je tema prve konferencije u nas pod nazivom Adria4blue održane u Rijeci.

Partner organizatoru Gospodarskoj komori Rijeka bila je Kraljevina Norveška. Zemlja je to koja gazi golemim koracima u razvijanju plavoga gospodarstva,unatoč nepocjenjivim resursima plina i nafte koje posjeduje.

- Mi ovisimo o plavom gospodarstvu i znamo da trebamo više razvijati ekološku industiju. Potpuno smo ovisni o moru i plavom rastu - poručuje Astrid Versto, veleposlanica Kraljevine Norveške u Hrvatskoj.

More je Norvežanima izvor bogatstva. Godišnje uzgajaju milijun i 200 tisuća tona lososa. Izvoze u 130 zemalja. Proizvedu i tri tisuće tona bakalara. Prihod od proizvodnje hrane iz mora uskoro bi mogao premašiti prihod od nafte.

Norvežani su odmakli u zaštiti mora i svojih fjordova. Njima krstari velik broj plovila s turistama. Uvode trajekte na električni pogon. Na 130 trajektnih linija u Norveškoj plovi 200 trajekata i 70 njih će biti eletkrični. Neki su u planu, neki se grade. Trenutačno ih plovi već 40. Trajekt Ampera, izgrađen od aluminija, plovi več četvrtu godinu na struju. Prevozi 350 putnika i 120 automobila.
Elektoro-trajekti deset su posto skuplji od motornih, ali su dugovječniji i isplativiji. I nama bi se, čulo se, isplatili. Plava iskustva Norvežana rezultat su tijesne povezanosti inovativne znanosti s gospodarstvom. Hrvatska još nije na toj razini, no nudi joj se prilika.

Više u prilogu emisije More!