Najstarija piljarica osječke tržnice

Jagoda i Milan bračni su par koji svoj kruh svakodnevno zarađuje na osječkoj tržnici. Od hektara zemlje u Valpovačkoj Satnici može se, kažu, lijepo živjeti. I ništa u toj priči ne bi bilo posebno da Jagoda nema 82, a Milan 88 godina.

Od ranoga jutra do kasne večeri, bračni par Šaravanja živi za svoj voćnjak. Iako ih ovih dana muče vrućine i komarci, predaha nema jer slavonska zemlja traži brigu i pažnju.

- Moja Hercegovina je na srcu, ali Slavonija mi je sve jer tu sam najljepše godine provela, djecu odgojila... kaže Jagoda.

Posla kao u priči jer tu su mrkve, grašak, blitva, lubenice, višnje, krastavci... nema čega nema!

Njezinom su suprugu  osamdeset i osam ljeta, no to ga ne zabrinjava, jer kaže da je ugovor potpisao do sto i pete! I radi, kaže, od mraka do mraka.

No, kada je posla više, pogotovo u vrijeme berbe jabuka, složno radi cijela obitelj. Daleko od prometa, uz zelenilo i mir šume, plodovi njihova rada, unatoč suši, napreduju iz dana u dan.

Od ovoga se posla, uz mnogo rada i ljubavi, kaže osamdesetdvogodišnjakinja, može dobro živjeti i to je i njezina poruka mladima.

- To mi je najbolnija strana što mladi odlaze, polja se zanemaruju, korov zarasta na sve strane - kaže.

A plodna slavonska zemlja sav će trud i vratiti. Pokazuju to i kupine koje će se uskoro također naći na osječkoj tržnici.