Splitske balerine osvojile brojne nagrade

Veliko priznanje za Baletni studio splitskog Hrvatskog narodnog kazališta! Na Međunarodnom natjecanju u klasičnom i suvremenom baletu u Sarajevu, svih pet sudionica iz Splita kući se vratilo s nagradama. I to - zlatnog i srebrnog sjaja!

Gabrijela Mamić s natjecanja je donijela zlato. Nastupila je u kategoriji klasičnog baleta, publiku i ocjenjivački sud u Sarajevu doslovce - oborila s nogu.

Paulina i Stella za nastup u istoj kategoriji osvojile su srebro. 

Svaki dan, a katkad i dva puta pet djevojčica vrijedno je vježbalo kako bi se u Sarajevu pokazale u najboljem svjetlu. Onakve kakve zaista jesu. Sjajne, odlične. Vrijedne, zrele i motivirane.

- Mi smo osjetili kao neki pritisak jer su nas čak i najavljivali kao baletni studio, nisu bila sama imena, međutim ja sam presretna kako su cure nastupile. Svaka je pokazala viši nivo čak i nego cure iz baletnih škola, ističe pedagoginja Baletnog studija HNK u Splitu Albina Rahmatullina.

Škola i studio - u svijetu baleta velika su razlika, ističe Albina, koja uspjeh svojih balerina želi iskoristi za glasnu poruku.

- Apeliram na sve koji god mogu pomoći da nama treba baletna škola. Mi nemamo baletnu školu. Split nema baletnu školu!! Ni pripremnu ni srednju. Evo nam sad jedna učenica ide u Zagreb i tko zna gdje će onda biti, poručila je.

Iako se Baletni studio splitskog Hrvatskog narodnog kazališta diči tradicijom i vrhunskim pedagozima, tri probe na tjedan u odnosu na cijelu školu s pripadajućim predmetima - nikako nije isto. I zato su uspjesi ovih odlučnih i zrelih djevojčica još veći. To potvrđuju i nedavna odličja s međunarodnog natjecanja u Novalji, gdje su splitske balerine osvojile pet zlata, tri srebra i jednu broncu.