20. Zlatni lav u Umagu

Umag je u znaku svog jubilarnog 'Zlatnog lava' - međunarodnog festivala komornog teatra. Festival na granici Hrvatske, Slovenije i Italije svoju je misiju - predstavljanje komornog teatra, u cijelosti ispunio.

Već dvadeset godina tim se festivalom prisjećamo i priče o Antoniju Kozloviču i njegovu legendarnom hotelu Zlatni lav koji je izgradio 20-tih godina 19. stoljeća, a u kojem je bilo i kazalište sa 100-tinjak mjesta. Ta duga tradicija kazališnog života u Umagu ovim je festivalom dobila i svoj epilog

Jedinstven, uporan, zanimljiv - Zlatni lav slavi 20 godina ideje redatelja, koreografa, književnika, dramaturga Damira Zlatara Freya: Na neki način ja sam zahvalan na jedan način veličanstvena ideja o susretu na granici prošla kroz mene, istaknuo je umjetnički direktor festivala Damir Zlatar Frey.

20. izdanju festivala prethodio je simpozij o njegovoj važnosti za kulturu u Hrvatskoj. Predavači su došli iz cijele Hrvatske, potvrdivši da je najvažnije za umjetnost širiti svoje granice.

Komorni teatar nije ljubimac šire kazališne publike, no vole ga redatelji, dramaturzi i glumci kao izazov u umjetničkom izrazu: To je zato što je to kazalište pauza, dramskih pauza, stanja, kazalište treptaja oka, napomenula je glumica Nela Kocsis.

Jubilarni festival otvorila je predstava 'Nestala' Mestnog gledališča Ljubljansko iz Slovenije, a u nastavku se predstavljaju teatri iz Kopra, Pule i Varaždina.