4. srpnja 1776. - Dan neovisnosti SAD-a

Na Dan neovisnosti Sjedinjenih Američkih Država newyorške vlasti ponovno otvaraju Kip slobode, koji je bio zatvoren za javnost nakon terorističkih napada na WTC 2001.

Dan neovisnosti je godišnja proslava kojom se građani prisjećaju na dan kad je dotična država postala neovisna, bilo nakon formalnog odcjepljenja ili nakon vojne akcije. Većina država obilježava dan neovisnosti kao državni praznik. Vjerojatno najpoznatiji svjetski dan neovisnosti je američki, 4. srpnja, kada su 1776. vodeći američki političari u Philadelphiji potpisali Američku deklaraciju neovisnosti.

U SAD-u današnji je dan, popularni Četvrti srpnja (engl. Fourth of July), državni je praznik kojim se slavi donošenje Američke deklaracije o neovisnosti 4. srpnja 1776. godine, kojom je proglašena nezavisnost od Velike Britanije. Praznik se uobičajeno slavi vatrometom, karnevalom, piknicima, političkim govorima, koncertima i sl.

Tijekom Američke revolucije pravna nezavisnost od Velike Britanije dogodila se 2. srpnja 1776., kada je Drugi kontinentalni kongres glasao u korist rezolucije nezavisnosti koju je predložio Richard Henry Lee iz Virginije.