'Uzvratna' izložba hrvatskih fotografa u Moskvi

U suradnji Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba i Multimedijskog umjetničkog muzeja iz Moskve ostvarena izložba hrvatskih fotografa, među kojima su i radovi Toše Dabca.

U sklopu Dana Moskve u Zagrebu, hrvatskoj publici prvi je put predstavljen fotografski opus Aleksandra Rodčenka, jednog od najistaknutijih predstavnika ruske avangarde, a sada je u Moskvi postavljena i 'uzvratna' izložba hrvatskih fotografa.

''Naša je dužnost eksperimentirati'' bio je slogan slikara, fotografa, grafičara i scenografa Aleksandra Rodčenka, jednog od predvodnika ruske avangarde, tog jedinstvenog fenomena svjetske kulture. Sukladno svojem shvaćanju umjetnosti, uvodi u fotografiju ideale konstruktivizma, svojim postupcima iz temelja mijenja shvaćanje prirode fotografije - ona prestaje biti odraz stvarnosti i postaje nositelj novih ideja.

- Taj je umjetnik predvodnik promjena, zato je i izložba nazvana 'Revolucija u fotografiji'. Rodčenko uvodi dva vrlo važna postupka - dijagonalnu kompoziciju i različite rakurse. Time je mijenjao pogled na svijet i mnogi su krenuli njegovim stopama, napominje kustosica i zamjenica direktorice Multimedijskog muzeja Olga Nestertseva.

- Rodčenko je promijenio način na koji se fotografija radi, na koji komunicira, ali i način na koji je mi gledamo. Možemo reći da su njegovi utjecaji dalekosežni, neuništivi i da traju do danas, ističe viša kustosica MUO-a dr. sc. Iva Prosoli.

Rodčenko se igra s formalnim elementima fotografije, a eksperimentira i na tematskom planu.

- Tu su počeci life-fotografije, tu možemo prepoznati kod nas Tošu Dabca, Janekovića… Ako gledate današnju fotografiju i onu koja je nastala 20-tih i 30-tih godina, vidjet ćete da je današnja nastala upravo zahvaljujući Rodčenku. On kao da je otvorio oči fotografima 20. stoljeća, kaže ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović.

Dok u Zagrebu gledamo fotografije Aleksandra Rodčenka, u sklopu suradnje s Multimedijskim muzejom, u Moskvi je postavljena izložba hrvatskih majstora klasične fotografije.