"Tjedan bez plastike" od 2. do 5. srpnja u Zagrebu uz poruku

Povodom Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica, 3. srpnja, Zelena akcija će od 2. do 5. srpnja na raznim lokacijama u Zagrebu organizirati "Tjedan bez plastike" te poručiti kako postoji okolišu prihvatljiva alternativa za jednokratne plastične materijale.

Zelena akcija kao članica svjetskog pokreta "Break Free From Plastic", aktivnostima u sklopu "Tjedna bez plastike" također želi izvršiti pritisak na nositelje vlasti i trgovce da hitno osiguraju provedbu brojnih mjera koje bi građane demotivirale od korištenja, a proizvođače od proizvodnje plastičnih materijala za jednokratnu uporabu.

U utorak, 2. srpnja, u 18 sati u Parku Ribjak održat će se radionica izrade platnenih vrećica u suradnji sa Art Parkom, a u srijedu, 3. srpnja, Zelena akcija će na zagrebačkom Glavnom kolodvoru u 10 sati održati performance i konferenciju za novinare. Također će na mobilnom edukativnom štandu od Glavnog kolodvora do Trga bana Jelačića dijeliti građanima platnene vrećice i info-materijale.

U četvrtak, 4. srpnja, Zelena akcija će na mobilnom edukativnom štandu od Trga bana Jelačića do Cvjetnog trga i Zrinjevca upozoravati na štetnosti cigaretnih opušaka te također dijeliti građanima info-materijale.

Zadnjeg dana "Tjedna bez plastike", u petak, 5. srpnja, za građane će u Parku Ribnjak u 19,30 sati biti organiziran edukativni kviz i dodjela nagrada, a u 21 sat projekcija filmova "A Plastic Ocean" i "Open Your Eyes".

Tijekom "Tjedna bez plastike" provodit će se i online kampanja#Mogubez jednokratne plastike! #breakfreefromplastic na Facebooku i Instagramu Zelene akcije. Također, na Facebooku i Instagramu te udruge će se od 2. do 4. srpnja u 18 sati održati online kviz i nagrađivanje građana.

Sve aktivnosti u sklopu "Tjedna bez plastike" za građane će biti besplatne, priopćila je Zelena akcija.