Međunarodni dan Dunava obiljažavao se duž obale

U povodu obilježavanja Međunarodnog Dana Dunava jučer je u Javnoj ustanovi Park prirode Kopački rit otvoren hrvatski ured međunarodne udruge Danubeparks - Mreže zaštićenih područja na Dunavu.

I Vukovarci su dali značaj Danu Dunava. No njima je to samo jedan od dana u godini kojega provode na obalama rijeke.Kako je rekao Vlatko Rožac, predsjednik Mreže zaštićenih područja na Dunavu, ona je  osnovana 2007. godine, a njezine su članice deset zemalja od Njemačke do Rumunjske kroz koje protječe rijeka Dunav. Zemlje članice promiču kulturnu i prirodnu baštinu Dunava  i ujedno rade na zaštiti te baštine.

- Danas smo otvorili ured Mreže u Kopačkom ritu. Smatram da je to veliki korak jer se sada možemo učinkovitije prijavljivati na EU projekte  i biti uključeni u aktualne događaje u Europskoj uniji, rekao je Rožac. Kopački rit bio je domaćin i DunavArt festivala koji se od 28. lipnja do 6. srpnja održava u više mjesta hrvatskog Podunavlja pa su posjetitelji imali priliku poslušati na otvorenom koncert klasične glazbe pijanista Konstantina Krasnickog. 

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana Dunava u Vukovaru jučer su počeli radovi na uređenju rijeke Vuke i obalnog pojasa na području grada Vukovara koji bi trebali rezultirati približavanjem te rijeke građanima Vukovara, nedaleko čijeg središta se Vuka i ulijeva u Dunav.