Suvremeni hrvatski umjetnici u Frankfurtu

U sjedištu Europske središnje banke u Frankfurtu, u sklopu ciklusa izložbi 'Suvremena umjetnost država članica EU-a', započetog 1997. godine, postavljena je izložba 12 suvremenih hrvatskih umjetnika.

U njihovim radovima važnu ulogu imaju pojmovi raseljavanje, povijest i identitet. Hrvatska suvremena umjetnost dijeli zajedničke teme i istraživanja različitih umjetničkih formata unutar europske i svjetske umjetničke obitelji, što je i pokazao izbor od pedeset djela 12 mlađih umjetnika izloženih u Frankfurtu.

- Smatramo da se i umjetnost, koja možda nije toliko poznata, treba dovesti u Njemačku, u Europsku središnju banku, i staviti na raspolaganje svim gostima ovdje. Riječ je i o tome da je to vrlo važno i za povezanost Europe, za razvoj umjetnosti, ali, dakako, i za suradnju svih zemalja, istaknula je glasnogovornica ESB-a Christine Graeff. Izložba je postavljena u vrlo prometnom foajeu Europske središnje banke.

- Ljudima se sviđa. Drag mi je što mi jako puno prilaze, to znači da je ostvarena komunikacija, oni nisu uplašeni, a bitno mi je da se ljudi ne suzdržavaju, da im ne djeluje hladno, napominje umjetnica Marina Mesar - Oko.

- Naravno da sam ponosan što mogu predstavljati Hrvatsku u ovako jednoj lijepoj situaciji, dojam je Zlatana Vehabovića, a Kristijan Kožul se osjeća, pak, izvanredno: Mislim da je svaka situacija u kojoj možete predstavljati svoju zemlju svojim radom jedan razlog za veliko veselje, kaže Kožul.

Središnja Europska banka izložbu organizira u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom: To omogućava našim umjetnicima da svoj rad predstave u Frankfurtu kao jednom od glavnih mjesta kulture u Njemačkoj, izjavio je guverner HNB-a Boris Vujčić.

Izložba ostaje otvorena do 18. listopada.