Nenad Vorih: slikar gradova

U zagrebačkom Centru za likovni odgoj na Rokovu perivoju postavljena je izložba slikara gradova Nenada Voriha 'Super-vision'. Dosljedan svojim likovnim preokupacijama, slikar nastavlja prikazivati urbane pejzaže iz vrtoglavih perspektiva.

Dinamičnim potezima i intenzivnim koloritom donosi svoj doživljaj suvremenih metropola: Izbor slika sam napravio prema svom osobnom osjećaju, u korespondenciji s prostorom, tako da to kao cjelina funkcionira, kaže Nenad Vorih.

- Te slike prikazuju velegradove svijeta kao metaforu našeg napretka i nekakve ekspanzije društva i tako, ali ujedno su i više su doživljaj te sredine i doživljaj onoga što se u gradovima događa, nego što su same slike artefakata tih gradova, tako da mi je stalo kroz boje i kroz dinamiku potencirati doživljaj koji ću onda prenijeti na ljude kada te slike gledaju, napominje Vorih.

Kustos i likovni kritičar Feđa Gavrilović osjeća da ga na neki način podsjećaju na gradove Emerika Feješa: Ti su radovi također tako veseli, šareni i zapravo improvizirani s fotografija, neki bi čak rekli i prešareni, ali to uživanje u ekscesivnosti, uživanje u pretjeranosti kolorita, uživanje u svakakvoj pretjeranosti na tim slikama zapravo je odraz uživanja današnjeg zapadnog čovjeka u svim mogućim pretjeranostima, koje zapravo simboliziraju našu civilizaciju danas, smatra Gavrilović.