Festival drvenih kapela Sancta Barbara

Koncertom ansambla za ranu glazbu Ars longa u nedjelju, 7. srpnja, u kapeli svete Barbare u Velikoj Mlaki, otvara se Festival drvenih kapela Sancta Barbara, novi, multimedijalni međunarodni projekt čiji je cilj promovirati vrijednu kulturnu baštinu - drvene kapele Turopolja, Pokuplja i Posavine.

- Drvene crkve i kapele predstavljaju najviši domet narodnog graditeljstva barokne arhitekture na području Sjeverne Hrvatske. Iako ih je bilo puno, do danas ih se broji svega četrdesetak iz razdoblja od 17. do kraja 19. stoljeća. U Turopolju gdje se tradicija gradnje drvenih crkava zadržala duboko u 20. stoljeće, nastao je kompleks drvene sakralne arhitekture koja osvaja svojom arhitektonskom jednostavnošću i originalnošću, ističe producentica Festivala Valentina Badanjak Pintarić.

Kako je riječ o turistički atraktivnoj, a nedovoljno prezentiranoj kulturnoj baštini, Festivalom drvenih kapela upriličit će se vrhunski glazbeni programi u prostorima koji nemaju kapacitet za veliku publiku, ali zato atraktivnošću programa i prostora u kojima se održavaju, mogu privući publiku i pozornost na društvenim mrežama i na taj način izravno utjecati na razvoj publike i kulturnog turizma Turopolja, Posavine i Pokuplja.

- Zato planiramo organizirati promidžbenu kampanju kojom bi se publiku motiviralo na interaktivnu komunikaciju putem digitalnih sadržaja i privuklo na izravno praćenje koncerata putem interneta. Riječ je o prijenosu sedam različitih koncertnih programa iz reprezentnih drvenih kapela uživo (live streaming) i istovremeno na više web servisa, napominje Badanjak Pintarić.

Svi programi uživo će se prenositi putem www.festivaldrvenihkapela.com i već izgrađenih društvenih mreža organizatora festivala Hrvatske udruge Ars organi Sisciae.

Sedam koncerata

U tjedan dana Festivala održat će se sedam koncerata, svi počinju u 20 sati. U ponedjeljak, 8. srpnja u kapeli Ranjenog Isusa u Pleškom Polju (Velika Gorica) nastupit će će Anabela Barić, sopran i Izidor Erazem Grafenauer, slovenski umjetnik teorbe i barokne gitare.

Vrata jedne od najstarijih i najvrednijih drvenih kapela, svetog Juraja u Lijevim Štefankima iz 1677. godine koncertom u srijedu, 10. srpnja otvorit će Andrej Grozdanov na akustičnoj gitari.

U jedinoj zagrebačkoj drvenoj kapeli,  župnoj crkvi Sv. Marka Evanđeliste u Jakuševcu, koncert će u četvrtak održati sopranistica Josipa Bilić, u pratnji Franje Bilića, čembalista. Dan kasnije, u kapeli svetog Antuna Padovanskog u Gustelnici, u drvenoj katedrali, kako zovu tu turopoljsku ljepoticu, nastupit će oboist Branko Mihanović.

Drvena kapela Presvetog Trojstva u Gladovcu Pokupskom u subotu će ugostititi najboljeg svjetskog didgeridooista (glazbalo koje potječe iz Australije) Dubravka Lapainea. Festival se zatvara u nedjelju koncertom Amsabla Camerata Garestin u Kapeli Svetog Ivana Krstitelja u Staroj Drenčini.