Počelo Osječko ljeto kulture

Predstavom 'Doljnjodravska 11', koja je nastala prema romanu novinara i književnika Drage Hedla, otvoreno je Osječko ljeto kulture - najveća kulturna manifestacija na istoku zemlje. U 17 dana održat će se gotovo 60 raznovrsnih programa na 22 lokacije.

Prvotna je ideja bila napraviti film, no redatelj Zlatko Sviben stvorio je posve novi žanr - sceno-kino-roman: To je baš dokumentarističko ostvarenje, baš na lokaciji gdje je Donjodravska 11, mi smo ispod tog broja, znači to je autobiografski dokumentarizam Drage Hedla, objašnjava redatelj Zlatko Sviben.

Na sceni čak pedesetak glumaca, pa je riječ o najmasovnijoj kazališnoj predstavi u Hrvatskoj u posljednjih pola stoljeća: Okupiti sve na jednom mjestu u ovako izuzetno zahtjevnom i stvarno teškom i napornom projektu, to je ono što čovjeka veseli, ističe glumac Darko Milas, a njegov kolega Antonio Jakupčević dodaje: Stvarno je veliko i monumentalno djelo, ima apsolutno svega, pjesme, plesa, emocija i mislim da se isplatilo.

Predstavu su iznjedrile isključivo domaće snage - od djece do prve generacije osječkih glumaca koji su u svojim ulogama uživali unatoč vrućini, komarcima, kiši i probama do ranih jutarnjih sati...

Nježan, poetičan i sjetan, Hedlov je roman potpuno zaživio na sceni, ali i otkrio osječku glumačku budućnost: Meni srce cvate, sve mi je to prelijepo, upoznati se s nekim, vidjeti sve to, proći kroz sve to, meni je to nevjerojatno, kaže mladi glumac Vito Čičak.

Ambijentalno-dokumentarni spektakl publici je donio dašak prošlosti i, nema dvojbe, omogućio da se uz priču o povijesti jedne obitelji još više zaljubi u svoj grad.