8. srpnja 1819. - Rođen Vatroslav Lisinski

Hrvatski skladatelj Vatroslav Lisinski rođen je 8. srpnja 1819. u Zagrebu.

Životni put i djelo Lisinskog najuže su vezani s ilirskim pokretom. Na poticaj prijatelja Alberta Štrige Lisinski je još 1841. skladao pozdravnu pjesmu Ljudevitu Gaju. Ta prigodna zborska pjesma Prosto zrakom ptica leti, kao i druge budnice Vatroslava Lisinskog, naišle su na oduševljenje iliraca.

Međutim, vatreni domoljubi nisu se zadovoljavali samo manjim skladbama već su od Lisinskog tražili nacionalnu operu po uzoru na Ivana Susanjina ruskog skladatelja Mihaila Glinke. Neumorni Štriga, student iz Križevaca, pronašao je odmah libreto i Lisinski je godine 1843. počeo rad na svojoj prvoj operi  Ljubav i zloba. Praizvedba je održana 28. ožujka 1846.

Oduševljenje kojim su primljene prve izvedbe Ljubavi i zlobe nadmašilo je sva očekivanja. Mladi skladatelj napušta činovničko zvanje i odlazi u Prag na daljnje glazbene studije s libretom za novu operu Porin.

Premda je Lisinski s odličnim uspjehom položio prijamni ispit, nije primljen na Praški konzervatorij zbog prekoračenja propisane dobi. Tri je godine privatno studirao glazbu i pun nade vratio se u rodni Zagreb. Dočekali su ga gotovo kao tuđinca jer je nestao ilirski zanos. Teške prilike onemogućile su mladom umjetniku napredak pa se zaposlio kao činovnik trpeći brojna poniženja.

Umro je nepoznat i zaboravljen u 35. godini života, 31. svibnja 1854.

Opera Porin prvi je put izvedena tek 2. listopada 1897., u tada novoj kazališnoj zgradi.