9. srpnja 1955. - Objavljen Russell-Einsteinov manifest

Engleski filozof, matematičar i društveni reformator lord Bertrand Russell s velikanima svjetske znanosti poput Alberta Einsteina i Alberta Schweitzera borio se protiv nuklearnog naoružanja i testiranja.

U Londonu je 9. srpnja 1955. godine izdao poznati Russell-Einsteinov manifest. Einstein ga je potpisao samo nekoliko dana prije smrti.
Slavni je manifest zajedno s Einsteinom i Rusellom potpisalo još devet znanstvenika, od toga deset dobitnika Nobelove nagrade. Manifest je jedinstvena etička refleksija i upozorenje o totalnoj propasti čovječanstva u slučaju mogućeg nuklearnog rata na Zemlji.

Na temelju tog dokumenta, kojim se pozivalo na razboritost i prekid napetosti, Russell je 1957. na politički neutralnoj konferenciji u kanadskom mjestu Pugwash, pozvao Amerikance, Britance i Ruse da obustave hladni rat i time otklone opasnost od eskalacije nuklearnog sukoba.

Russell je postao predsjednik pagvaške konferencije koju su prihvatili mnogi nobelovci, a tajnik je bio Joseph Rotblat koji je radio na projektu Manhattan, ali je iz njega izašao. Mirovni pokret, izrastao iz konferencije u Pugwashu 1995. godine, dobio je Nobelovu nagradu za mir. Dio manifesta koji se najčešće citira je rečenica, koju je tijekom dobivanja Nobelove nagrade 1995. izrekao i Rotblat je: Sjetite se svoje humanosti i zaboravite sve ostalo.