Svjetski slavni umjetnici Ulay i Jan Fabre u Rijeci

Ulay i Jan Fabre, dva slavna suvremena umjetnika, u petak 5.srpnja u dolaze u riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti, priopćio je MMSU.

Domaćini će im biti Daniela Urem iz Creative Cultural Alliance (CCA) i umjetnik Igor Eškinja s kojima će, uz moderiranje umjetničkog direktora programa Suvremene performativne prakse Ivana Talijančića, Ulay i Fabre razgovarati o temi 'Prelaženje granica: redefiniranje okvira performansa u 21. stoljeću'.

- Razgovor organizira CCA u suradnji s umjetničkim centrom Jana Fabrea Troubleyn, Fondacijom Ulay, sa SITI Company Anne Bogart  i Muzejom moderne i suvremene umjetnosti, poručili su iz MMSU-a.

Organizatori gostovanja podsjećaju da su se Jan Fabre i Ulay zauvijek upisali u povijest suvremene umjetnosti: Ulay se kao umjetnik istaknuo još sredinom 1970-ih, kroz svoje radikalne i intimne akcije i istraživanja tijela uz primjenu Polaroid fotografije, iz čega su nastali opsežni ciklusi radova koji su uspostavili novu vezu između fotografije i performansa. U potrazi za samoidentifikacijom 1976. godine imao je sudbonosan susret s Marinom Abramović.

- Ulay i Abramović stvarali su glasovite Relation Works u kojima su preispitivali uvriježena poimanja roda i istraživali fluidnost između muškog i ženskog, a istovremeno su u svojim emocijama nabijenim, dugotrajnim i intenzivnim performansima pomicali granice tijela. Ulayeva predanost istraživanju i proširivanju fotografije kao medija otvorila je nove horizonte u umjetnosti performansa, a zahvaljujući tome ovaj umjetnik proputovao je brojne predjele, i u geografskom i u eksperimentalnom smislu, stoji u najavi događaja.

- U međuvremenu, krajem 1970-ih, još uvijek mladi Jan Fabre svojom je umjetnošću podizao prašinu. Na primjer, u performansu pod nazivom Novac palio je hrpe novca iz publike kako bi pepelom pravio crteže. U narednim godinama Fabre je izgradio bogat opus inovativnih, kontroverznih i upečatljivo teatralnih performansa. Uz drevne rituale i filozofska pitanja, Fabre se bavi temama nasilja, požude, ljepote i erotike. Tijelo u svim svojim oblicima temelj je njegovih umjetničkih istraživanja još od 1980-ih. Tijekom proteklih 30 godina, djeluje kao kazališni producent, autor i vizualni umjetnik. Jan Fabre poznat je po širenju granica svakog žanra u kojem primjenjuje svoju umjetničku viziju, ističu iz riječkoga MMSU-a

Na tom događaju, koji će se održati u MMSU-u, gosti će povesti razgovor pod nazivom 'Prelaženje granica: redefiniranje okvira performansa u 21. stoljeću': Bit će to intimna rasprava o sferama 'time-based' umjetnosti 21. stoljeća, gdje se tradicionalna poimanja žanrova i disciplina napuštaju u korist mnogostrukih, fluidnih i hibridnih umjetničkih formi. Jer, Ulay i Fabre svakako se mogu smatrati prvim zagovornicima multidisciplinarnih performativnih praksi koje prkose svim konvencijama, najavljeno je iz muzeja.