V. Černjul i A. Alamat Kusijanović pozvani u Američku filmsku akademiju

Američka akademija filmskih umjetnosti i znanosti, koja dodjeljuje nagrade Oscar u ponedjeljak je izvijestila da je poziv za članstvom uputila 842 novih članova iz 59 zemalja.

Polovicu njih čine žene, a na popisu su se našle Lady Gaga, Adele, Claire Foy. Među pozvanima je i mlada hrvatska redateljica Antoneta Alamat Kusijanović te nagrađivani direktor fotografije Vanja Černjul.

Ako svi prihvate poziv, ukupan broj članova premašit će 9 000, od koji će gotovo trećina biti žene, a 16 posto nebijelci.

Da bi filmski djelatnik postao članom Akademije treba ga predložiti upravni odbor, što se događa jednom godišnje. Uz ostvarenja unutar filmske industrije, budućeg člana ili članicu mora odobriti izvršni odbor određenog ogranka Akademije. Postoji 17 ogranaka, od glume i režije do odnosa s javnošću.

Članstvo u Akademiji bilo je trajno i nisu ga gubili ni oni koji već godinama nisu aktivni u filmskoj industriji. No, od siječnja 2016. uvedena su nova pravila pa su članovi koji su deset godina neaktivni izgubili pravo glasa.

Takvo je pravilo uvedeno da bi se u Akademiju uvela raznolikost nakon kritika da su većinom bijeli stariji muški članovi prepreka rasnoj i rodnoj jednakosti među dobitnicima i nominiranima za Oscara.

Među pozvanima su mlada redateljica rodom iz Dubrovnika Antoneta Alamat Kusijanović i Vanja Černjul, nagrađivani direktor fotografije rodom iz Zagreba.

Njegov je rad u svijetu kinematografije iznimno cijenjen te je jedan od najtraženijih i najboljih direktora fotografije u Americi, u kojoj živi zadnjih 25 godina. Među ostalim je zaslužan za vizualni identitet serija kao što su '30 Rock' i 'Sestra Jackie', Netflixovih 'Narančasta je nova crna' i 'Marco Polo', kao i HBO-ovih 'Ubi me dosada' i 'The Deuce'.

Antoneta Alamat Kusijanović prva je Hrvatica primljena u cannesku rezidenciju Cinefondation na kojoj je nekoliko mjeseci radila na razvoju svog prvog dugometražnog igranog filma Murina. Redateljica je nagrađivanog kratkometražnog igranog filma 'U plavetnilo' koji je bio nominiran za studentsku nagradu Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti.

Sljedeća dodjela Oscara održat će se 9. veljače 2020.