Iz Barabina kuta

Novi roman Josipa Mlakića, napisan iz perspektive jednog od najomraženijih likova iz Biblije, židovskog pobunjenika Barabe, predstavljen je u zagrebačkom klubu Vinil u sklopu programa 'Knjiga na špici'.

Ljetni dani i malo više slobodnog vremena prilika su da napokon pročitate sve one knjige koje vam stoje na noćnom ormariću. Poželite li neki novi naslov, navratite u pop up knjižaru u središtu Zagreba, gdje će idućih peta dana, svaku večer, biti predstavljena nova knjiga. 'Evanđelje po Barabi' Josipa Mlakića bila je prva u nizu.

Judeja pod rimskom vlasti, zemlja je puna proroka, od kojih se jedan izdvaja, Isus. O njemu znamo mnogo iz zapisa njegovih učenika, dok o židovskom pobunjeniku Barabi znamo vrlo malo. Josip Mlakić u svom je novom povijesnom romanu priču odlučio ispričati iz njegova kuta.

- Tu postoji neka stereotipija oko Barabe, njegovo ime je Bar Aba, što znači Očev sin. O pravom Barabi se zna jako malo, ja sam dobio od ljudi koji su upućeni nekoliko teoloških rasprava o njemu, i najvjerojatnije je bio zelot, objašnjava Josip Mlakić.

Istraživanje za ovaj roman trajalo je pune tri godine, kontekst vremena Mlakiću je iznimno važan za razumijevanje Barabinih postupaka.

- Kod mene je on prilično kompleksan lik, ja sam ga čak učinio malo „obrazovanijim“ da bi malo bolje on sam sebi mogao opisao to vrijeme, dodaje Mlakić.

Josip Mlakić jedan je od plodnijih hrvatskih pisaca s 18 objavljenih knjiga. Ove mu je godine već objavljen roman 'Skica u ledu', a u klubu Vinil je predstavio 'Evanđelje po Barabi'.

- Pa Josip Mlakić spada u red, s jedne strane, najproduktivnijih hrvatskih pisaca, a s druge - najnagrađivanijih. Autor je čitavog niza romana, koji se ne libi eksperimentirati, koji se mijenja, napominje izdavač Seid Serdarević.

U klubu Vinil knjigama će se baviti cijeli ovaj tjedan. Pet dana, pet predstavljanja i pop up knjižara u ugodno klimatiziranom prostoru, zajedničkim imenom 'Knjiga na špici'.