Vandali uništili umjetničku instalaciju u centru Zagreba

Na Trgu J.J.Strossmayera tijekom vikenda je bila postavljena instalacija 'Slušaj šume!' hrvatskih umjetnika Azre Svedružić i Demirela Pašalića, no, prema izjavama očevidaca, instalacija je vandalizirana i uništena, objavili su organizatori festivala iz udruge Domino.

Riječ je o umjetničkoj intervenciji u javni prostor, ostvarenoj u okviru festivala Ganz nove Perforacije, koja je upućivala na probleme deforestacije i nestajanja šuma.

- Projekt se oslanja na interakciju i sudjelovanje građana te potiče šire razumijevanje važnosti šuma i biljaka u eko-sustavu. Na prostornu intervenciju nadovezuje se i iznenadna zvučna kompozicija (uzbuna) koja se svakih pola sata širi parkom i kroz seriju malih diverzija poziva građane da se preko QR koda povežu s web stranicom, da se uključe i postanu čuvari šuma, staništa, prirode. Slušaj šume! inspirira se biljnim svijetom i njegovom logikom funkcioniranja koja se vodi dijeljenjem informacija i slušanjem drugoga i svoje okoline, pojasnili su organizatori.

No, prema izjavama očevidaca, jučer je 7 mlađih osoba između 13 i 15 sati vandaliziralo i uništilo ovu instalaciju te su u crnim vrećama koje su donijeli sa sobom odnijeli umjetnički rad (150 ručno izrađenih cvjetova s qr kodom i jedno malo stablo).

- Dio instalacije bio je lancem i lokotom privezan te su iste prerezali rezačem za metal, što znači da je sve bilo unaprijed planirano i organizirano. Vandali su prijavljeni policiji, a s obzirom na to da se sve odvijalo pred nadzornim kamerama ispred HAZU-a, vjerujemo da će počinitelji biti pronađeni i da će šteta biti nadoknađena. Ovakav agresivni čin prema umjetničkim radovima te ekološkim aktivističkim intervencijama su apsolutno neprihvatljive i pozivamo nadležne službe da revno ispitaju okolnosti koje su dovele do ovog kriminalnog djela u samom centru Zagreba, poručuju iz organizacije Domino.

Festival Ganz nove Perforacije večeras završava svoj zagrebački dio programa - upravo na mjestu uništene instalacije, na koje pozivamo građane da u suradnji s umjetnicima iznova izrade instalaciju, najavili su organizatori.

'Nemogući plesovi' BADco.-a nakon Chicaga u Zagrebu