Prva šahovska plaža na svijetu

S jednog od najjačih trurnira u povijesti šaha - Croatia Grand Chess Tour, na kojem u Zagrebu sudjeluje 12 najboljih šahista svijeta, u Crikvenicu su stigli šahovski velemajstori Garry Kasparov i Maurice Ashley. Povod je otvaranje prve šahovske plaže u svijetu.

Otiskom dlanova i potpisom šahovski velemjstori Kasparov i Ashley otvorili su jedinstvenu šahovsku plažu. Time se Crikvenica upisala na šahovsku kartu svijeta.

- Šah je u Hrvatskoj na prilično visokoj razini dugi niz godina. Hrvatska je osnovala i prvi šahovski savez u ovom dijelu svijeta, 1912. Nemojmo zaboraviti da je i hrvatski grb originalna šahovska ploča, kazao je Kasparov.

Crikvenički šahisti imali su priliku razgovarati i s američkih velemajstorom Mauriceom Ashleyem. Najuspješniji na sutrašnjem turniru igrat će i s legendom - Kasparovom. Bit će to najmlađim šahistima događaj za pamćenje.

Kasparov je dugogodišnji prijatelj Crikvenice. Stoga ne iznenađuje što je upravo ovdje otvorena šahovska plaža koja će obogatiti i turističku ponudu grada.