'Dosljedna nedosljednost' Heima Zoberniga

Jedan od svjetski najafirmiranijih austrijskih suvremenih umjetnika Heimo Zobernig, prvi se put predstavlja u Hrvatskoj. Iz svoje je medijski  raznolike umjetničke produkcije odabrao slike, i to one nastale u razdoblju od 2009. do 2018. godine, koje zagrebačka publika može vidjeti u Muzeju suvremene umjetnosti.

Važna karakteristika Zobernigova umjetničkog djelovanja, kaže kritika, dosljedna je nedosljednost jer njegov opus obuhvaća različite medije, od arhitektonskih intervencija i instalacija, preko performansa, filma i videa, do skulpture i -slikarstva. Pri čemu vrlo vješto prelazi iz različitih formi i sadržaja,kako bi putem svojih djela postavljao temeljna pitanja o umjetničkom stvaralaštvu, nasljeđu te samoj ideji i cilju umjetnosti.

- Svi moji radovi proizlaze iz slikarstva, i moj je otac bio slikar, a zajedničko je svemu da ja uvijek želim biti kritičan prema mediju i da od osamdesetih težim radikalnoj apstrakciji. Zato moje slike nemaju naziva kako ne bi nametali ili sugerirali neku priču promatraču, kaže Zobernig.

Na izloženim su djelima vidljive mnoge varijacije apstrakcije- snažna gesta i boja, monokrmne slike, elementi pop-arta, kao i aplikacije tekstualnih poruka. Njegova izložba nema naziva kao ni njegova platna - prostor je to koji otvara vrata apsolutne slobode u tumačenju Zobernigovih djela.