Nematerijalna kulturna baština u BiH

U sklopu 53. Međunarodne smotre folklora, koja počinje za točno 2 tjedna, u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori sinoć je otvorena izložba 'Nematerijalna kulturna baština Federacije Bosne i Hercegovine' iz zbirke Karmela sv. Ilije'.

Izložba eksponata iz etnografske zbirke Karmela sv. Ilije prikaz je dvanaest kulturnih elemenata s Preliminarne otvorene liste nematerijalnoga kulturnoga naslijeđa/baštine Federacije Bosne i Hercegovine, najavljuju iz Klovićevih dvora.

Listu je sastavilo Federalno ministarstvo kulture i sporta izdvajajući kulturne fenomene koje Federacija BiH želi nominirati i staviti na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalnog naslijeđa čovječanstva.

Na listi su se našli konjičko drvorezbarstvo, potkivanje jaja u Kreševu, umijeće izrade čipke - kera, hodočašće na Ajvatovicu - Prusac, hodočašće sv. Ivi - Podmilačje, izrada grnčarije u Liješevu, običaj košenja u Kupresu, ganga - polifoni oblik ruralne tradicije, umijeće izvođenja sevdalinke - muzičko-poetskog oblika gradske muzičke tradicije, umijeće gradnje i sviranja instrumenta karaduzen, polifoni oblik pjevanja „U tri" u Usori i skokovi sa Starog mosta u Mostaru.

Uoči şinoćnjeg otvorenja ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska razgovarala je s autorom izložbe o. Zvonkom Martićem:Konjičko drvorezbarstvo upisano je 2017. godine na Reprezentativnu listu nematerijalnog naslijeđa čovječanstva, a običaj košenja u Kupresu je prošao proces nominacije, podsjeća se u najavi izložbe.

Građa za izložbu dio je etnografske zbirke u samostanu i duhovnom centru „Karmel sv. Ilije" na Buškom jezeru, u okolici Tomislavgrada. U zbirci se prikupljaju i čuvaju tradicijska odjeća, nakit, čipke i uporabni predmeti sva tri konstitutivna naroda - Hrvata, Srba i Bošnjaka iz cijele Bosne i Hercegovine, stoji u najavi.

Fotografije, koje prate izložbu, izradio je Jasmin Fazlagić, umjetnički fotograf iz Sarajeva, videomaterijale Vidoslav Vido Bagur i Jasmin Fazlagić, a posjetitelji će moći čuti i vidjeti videomaterijal možda posljednje skupine pjevačica koje izvode pjevanje „u tri“ iz Usore.

Na otvorenju izložbe bila je ekipa Vijesti iz kulture: