Središnja Istra mamac za turiste

Središnja Istra sve je jači turistički mamac. Nudi sve raznolikiji smještaj, većinom s četiri i pet zvjezdica, a ruralnu Istru biraju gosti veće platežne moći.

Sve brojniji avanturisti za svoj ljetni odmor biraju robinzonske kampove.  Bez ikakve tehnologije, pod šatorom, kilometrima od mora, bez bazena.

- Dolazimo u kamp već drugu godinu, ovdje je sve po našoj mjeri. Čisto je i tiho i zato nam se jako sviđa, rekao je Karol Pastor, turist iz Njemačke.

Kava se kuha pod vedrim nebom, namirnice beru u vrtu kampa, besplatno. Obrok sprema uz pomoć solarnih panela.

- Imaju svoj stol, klupicu, ležaljke, tuširaju se pod vedrim nebom, mogu se družiti uz logorsku vatru, govori Marta Dobrila, vlasnica robinzonskog kampa.

Mogu svratiti i do obližnjeg Žminja, gdje im domaćini pripremaju razne festivale, primjerice festival pašte, domaće tjestenine.

- Kao da je sve više cijenjeno ono što je prirodno, pa bismo mladima htjeli pokazati da nauče, od nas, kao što smo i mi naučili od naših nonica, da zdravije jedu, rekla je Gracijela Damijanić, Pucići.

Goleme skokove u brojkama učinila je središnja Istra. Noćenja su se, prije 15-ak godina skromno nizala.

- Središnji dio Istre ostvarivao je tada oko 115 tisuća noćenja. Danas mi govorimo već o milijun i 600 tisuća noćenja, naglasio je Denis Ivošević, direktor TZ Istre.

Istri nije problem privući goste, a nije problem niti imati iste goste čak 6 godina zaredom.

Ovoj njemačkoj obitelji luksuzna kuća za odmor drugi im je dom.

- Imamo tenisko igralište jer to volimo, djeca imaju bazen, za nas dvoje tu su sauna i wellness, a kad želimo izaći blizu nam je Fažana, Medulin, sve na pola sata od ovog raja, rekao je Patrick Lerbs, turist iz Njemačke.

Sve kvalitetnija ponuda i tradicionalna gostoljubivost Istri osiguravaju rast svih turističkih brojki. Tako će glavnu sezonu, vjeruju, završiti sa 6 posto boljim rezultatom no lani. I spremni su za odličnu posezonu.