Jezero nestalo na 30 dana

Nestalo je poznato jezero Bajer u Fužinama. Srećom, nije riječ o prirodnoj katastrofi, nego o remontu hidromehaničke opreme koji je HEP morao napraviti nakon 12 godina.

Od nastanka jezera 1952. - to je treći put da se isušuje. Od posljednjeg dana srpnja jezero će ponovno biti najljepši ukras fužinskog kraja.

Jezero Bajer do kraja srpnja podsjećat će nas na neko svemirsko tijelo. 900 tisuća kubika vode, HEP je ispraznio kako bi obavio potrebne radove na brani, od demontaže i čišćenja do pregleda.

- Tu se čisti naplavina za dno, saniraju se betoni sa uzvodnog lica brane Bajer i na ulaznoj građevini, rekao je Boris Glavan, voditelj sliva Vinodol, HEP.

Ni dugogodišnji gosti ne mogu se naviknuti na trenutačni izgled najfotografiranijeg mjesta u fužinskome kraju.

- Dolazim ovamo godinama, tako da mi je sada malo ružno, ali što da radimo, govori Mihael, Mađarska.

Stare fotografije podsjećaju na zanimljive priče kada je ovdje u dolini nekadašnje rijeke Ličanke bilo i drugih sadržaja.

Tu su bile prekrasne košenice, prekrasno korito Ličanke, pilane, nogometno igralište, naglašava Marinko Jakovljević, direktor TZ-a Fužine.

A ako ste se pitali gdje su završile ribe iz jezera Bajer - većina je našla drugi dom, a ostale su poslužene kao desert goranskim medvjedima.