16. srpnja 1989. - Umro Herbert von Karajan

Slavni austrijski dirigent Herbert von Karajan umro je 16. srpnja 1989. u rodnom Salzburgu.

Potekao je iz liječničke obitelji koja mu je omogućila glazbenu izobrazbu od ranog djetinjstva. S 9 godina imao je prvi pijanistički nastup. Karajan se opredijelio za poziv dirigenta vodeći se zasadama velikana kao što su Toscanini, Furtwaengler i Szell. Kao devetnaestogodišnjak postao je dirigent opere u Ulmu, a zatim kreće u Berlin i druga njemačka glazbena središta. No, najplodnije Karajanovo razdoblje počinje poslije Drugog svjetskog rata i traje do smrti u 81.godini.

Bečka državna opera jedan je od onih svjetskih glazbenih hramova čijoj je slavi umnogome pridonio. To se podjednako može reći i za milansku Scalu, Svečane igre u Wagnerovu Bayreuthu i Salzburški ljetni festival. Londonska filharmonija pod Karajanovim je vodstvom imala zvjezdane trenutke, a Berlinski filharmoničari postali su prvim orkestrom svijeta.

Herbert von Karajan pokazao se vizionarom kad je 1965. s redateljem Francom Zeffirellijem snimio svoj prvi operni film Puccinijeve La Boheme. Zatim dolaze Carmen, Otello, Madam Butterfly, Verdijev Requiem, sve Beethovenove simfonije i još mnogo toga. Znao je što za glazbenu umjetnost, a i za njegovu slavu znače moderni mediji. Snimke Karajanovih izvedbi i danas žive na CD-u i DVD-u. Veliki umjetnik ogledao se i na području operne režije, a bio je i izvanredno vješt organizator. Dirigirao je najčešće iz glave, napamet, ne otvarajući partituru, zaneseno, zatvorenih očiju, temperamentno i maštovito. Ali, Herbert von Karajan nikada nije svojom interpretacijom zasjenio autora!