Netipična heroina 2. svjetskog rata

'Dnevnik Diane Budisavljević' novi je igrano-dokumentarni film njezine rođakinje, redateljice Dane Budisavljević. Priča je to o veličanstvenoj akciji spašavanja više od 10 000 djece od sigurne smrti u ustaškim logorima, koju je organizirala ta hrabra žena.

Priča o Diani Budisavljević snimljena je prema njezinu dnevniku, autentičnom dokumentu vezanom za jednu od najvećih humanitarnih akcija tijekom Drugoga svjetskog rata.

Prije snimanja filma autorski tim proveo je opsežno istraživanje kojim su nevjerojatni dnevnički zapisi potvrđeni i nadopunjeni svjedočanstvima tada spašene djece.

- Jako mi je žao da je ta priča toliko dugo čekala. Diana je umrla 1978. godine i tek nakon njene smrti njena unuka Silvija Sabo našla je taj dnevnik i prevela ga i tako je počela ta priča polako izlaziti van, kaže redateljica Dana Budisavljević.

Redateljica Budisavljević se nada da će taj film doprinijeti tome da se ona više ne zaboravi: Ja sam se trudila da u ovim našim burnim vremenima tim filmom dignem spomenik i Diani i djeci koja su spašena, napominje autorica.

Diana Budisavljević, pripadnica tadašnje građanske klase i kućanica u pedesetima, netipična je heroina, a razmjeri njezina pothvata su fascinantni.

- Diana Budisavljević je zaista nevjerojatna osoba koja je u nemogućem i strašnom vremenu slijedila svoj unutarnji, moralni, etički, ljudski zakon, protiv svih okolnosti i zakona tadašnjih. Ona je zaista dokaz ljudskosti, ističe glavna glumica Alma Prica.

Film će premijerno biti prikazan na Pulskom filmskom festivalu,a šira publika uskoro će ga moći pogledati u kinima, ali i na malim ekranima.