#Priležnici, ovjenčani Rektorovom nagradom, u Komediji

Znate li što se dogodi kad se spoji 5 talentiranih autorica, različitih umjetničkih disciplina, ali jednake ambicije, volje i upornosti? Dogodi se glazbena predstava #Priležnici čija će se premijerna izvedba održati večeras u kazalištu Komedija.

Osim što su dobitnici Rektorove nagrade i diplomski rad čak dviju studentica, #Priležnici su glazbena komedija i projekt koji je spojio Akademiju dramske umjetnosti, Akademiju likovnih umjetnosti, Muzičku akademiju i Tekstilno-tehnološki fakultet.

Pojašnjavajući kao je nastala ideja za #Priležnike autorska ekipa odgovara da se to dogodilo potpuno spontano: Ili se to barem tako kaže… Dramaturginja, autorica libreta i redateljica projekta Dorotea Šušak, odlučila je grandiozne fikcionalne ličnosti operne tradicije - Violettu Valery, Dorabellu, Evgenija Onjegina, Don Giovannija i Figara, spojiti i izmjestiti ih u svijet kušnji suvremenog hedonizma, kažu autori.

Površni je plan ove muzičke komedije već odavno poznat i donosi portretizaciju već poznatih i često instrumentaliziranih zapleta, no što donosi njegova pozadina, publika će otkriti u mraku novo-uređenog gledališta zagrebačkog Gradskog kazališta Komedija.

- Skladateljica djela #Priležnici je Linda Uran, koja je ujedno i protagonistica djela, a svoj autorski autentičan, skladateljski rad čini i njezin diplomski rad na Muzičkoj akademiji, napominje se u najavi.

Za kostime je odgovorna, pak, studentica Tekstilno-tehnološkog fakulteta Petra Anić-Božić kojoj su #Priležnici također diplomski rad, a za scenografiju i video animaciju pobrinule su se Laura Brcković i Lucija Oroz.

- Čitav autorski tim predstavlja kolektiv ambicioznih studentica koje se trude javnosti prezentirati neke nove sadržajne i estetske kvalitete, uključujući i tek diplomiranu maestru Barabaru Kajin koja će dirigirati #Priležnike, ističu iz kazališta Komedija.

Koreografiju potpisuje Bojan Valentić, a nakon večerašnje praizvedbe u 19,30 sati, #Priležnike možete vidjeti i sutra u isto vrijeme.

Uoči praizvedbe u emisiji Dobro jutro, Hrvatska ugostili smo redateljicu Doroteu Šušak, skladateljicu Lindu Uran i dirigenticu Barbaru Kajin: