'Kineski suvremeni ples osvaja svijet!'

Ovogodišnji Šibenik Dance festival koji se održava od 22. do 27. srpnja na pozornicama Hrvatskog narodnog kazališta, tvrđave Sv. Mihovila, Tvrđavi Barone i Trgu Republike Hrvatske, svečano će otvoriti suvremena plesna predstava From In, autorice Xie Xin i ansambla XieXin Dance Theatrea iz Kine.

Kineski suvremeni ples snažno se razvio posljednjih godina, a izvedbe njegovih plesača trenutačno su najveća atrakcija plesnih festivala u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama.

- Tijekom pet godina postojanja XieXin Dance Theatre je zauzeo jedinstvenu poziciju u razvoju kineskog suvremenog plesa. Kao avangardni plesni ansambl sklon eksperimentiranju u trajnoj smo potrazi za novim jezikom, posebnim govorom tijela, istaknula je koreografkinja i plesačica Xie Xin.Za kratku povijest kineskog suvremenog plesa kaže kako se ona može činiti kao nedostatak, ali da je ona ujedno i velika prednost.

- Azijska, a posebno kulturna kapa Kine ima svoju tradiciju i duh. Sve to sačuvano je u sjećanjima naših tijela. Fizička suština i kompleksnost temperamenta plesača – obilježja su koja privlače međunarodnu publiku“, kazala je Xie Xin.

Predstavu From In kritičari opisuju kao dojmljivu izvedbu koju odlikuju fluidnost, preciznost i čistoća plesnog pokreta. Sama autrica kaže kako njezina predstava razotkriva ljudskost i dekonstruira taj pojam iz različitih aspekata.

Organizatori ovim nastupom potvrđuju da ŠDF ravnopravno staje uz bok velikim europskim plesnim festivalima. Gostovanje kineskih umjetnika rezultat je suradnje Šibenik Dance Festivala i Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Nakon Šibenika ansambl će nastupiti na Splitskom ljetu.