Bijela labudica vraća stari sjaj

Pri kraju je jedna od najvećih investicija u školstvo u državi - obnova osnovne i srednje škole te sportske dvorane u Grubišnom Polju vrijedna 11 milijuna kuna.

Od toga je 7 milijuna europski novac, a ostatak ulaže Bjelovarsko-bilogorska županija.

Bijela labudica - kako su nekada zvali grubišnopoljsku školu, ponovno vraća taj epitet. Izgrađena 1956-te, prvi se put sada temeljito obnavlja. Većina radova je gotova, dovršava se pročelje.

- Obnovljena je kompletna škola, fasada, stolarija, dizalo za invalide, imamo dvoje djece u kolicima, nekoliko učenika koji imaju teškoće u kretanju, rekla je Snježana Šeliš, ravnateljica OŠ Ivana Nepomuka Jemeršića, Grubišno Polje.

U školskoj knjižnici, primjerice, zbog loše stolarije zimi je bilo prehladno, prostorija puna vlage.

- Sad je stvarno velika promjena, već sam počela biti tu još kad je bilo hladno i stvarno, nisam mogla vjerovati kad sam ušla u knjižnicu - wow, toplo je, govori Ana Delić Jančar, knjižničarka.

I u srednjoj školi, koja je povezana s osnovnom, radovi su pri završetku. Potpuno je obnovljena stolarija i pročelje, dio krovišta.

- Isto tako smo preuredili dio knjižnice. Zahvaljujući županiji uspjeli smo preurediti dio koji vodi prema knjižnici koji je do sad bio neiskorišten. Za naše učenike i nastavnike to puno znači, istaknula je Kristina Vrbicki, ravnateljica SŠ Bartola Kašića, Grubišno Polje.

Izvođač radova za desetak dana sve treba dovršiti.

- Pa evo kao što vidite, radovi su pri završetku, do 15.7. će biti gotovi, kao što je planirano, rekao je Alen Čatak, predstavnik izvođača radova.

Energetskom obnovom očekuju se uštede na grijanju veće od 50 posto.

- Naznačio bih da županija izdvaja sama jedan dio tih sredstava, a posebice onaj dio koji se tiče nadstandarda koji će biti izvan ugovora s Fondom za energetsku učinkovitost, naglašava Damir Bajs, bjelovarsko-bilogorski župan.

Primjerice, unutarnje bojanje cijele zgrade, a očekuje se i nabava novog namještaja. Od iduće školske godine oko 600 učenika i 120 zaposlenih osnovne i srednje škole u Grubišnom Polju učit će i raditi u mnogo boljim uvjetima.