Od prve crno bijele fotografije prošle 193 godine

Od prve snimljene crno bijele fotografije - "Pogled s prozora" do današnjih čuda moderne tehnologije, prošle su 193 godine. Dok danas gotovo svi fotografiraju mobitelom, u Gradskoj knjižnici u Slavonskome Brodu, prisjetili su se starih dobrih fotoaparata.

U suradnji s Hrvatskim filatelističkim društvom, koje u Slavonskom Brodu okuplja i kolekcionare starina, u Gradskoj knjižnici izloženi su stari fotoaparati i kamere.

- Nastojali da ova izložba pokaže ovim našim mladim naraštajima, koji to možda nikad nisu vidjeli, kako se nekad, u prošlom stoljeću fotografiralo. Kako su nastajale slike, kako smo žuđeno iščekivali izrađivanje tih slika, rekla je Ružica Bobovečki, ravnateljica Gradske knjižnice Slavonski Brod.

Eksponati su iz privatnih zbirki najvećim djelom Jovana Kecmana i Josipa Kecerina. Kolekcionarstvo je strast, kaže gospodin Kecerin.

- Najljepše je u svemu tome, u kolekcionarstvu, kad nešto nađete. Čim nešto imate u svojoj zbirci to već nije zanimljivo. To je zapravo prokletstvo kolekcionarstva, naglasio je Josip Kecerin, kolekcionar, Slavonski Brod.

Posebnu je pažnju privukla prva televizijska kamera u Slavonskom Brodu iz 1964., filmska boleksica, te špijunske kamere.

- Oni su zanimljivi samo zato što su mali. Znači, ima dva fotoaparata mala, špijunska koji se mogu upotrijebiti. U principu oni su napravljeni radi štednje. Radi štednje materijala, radi štednje samoga filma, naglašava Kecerin.

Izložba se do kraja kolovoza može posjetiti u Gradskoj knjižnici.