Medvjedić Matija privikava se na život u utočištu za mlade medvjede Kuterevo

Nakon što je u veljači ove godine na cesti pronađen medvjedić, nazvan Matija, smješten je u Zoološki vrt u Zagrebu. Sada je preseljen u utočište Kuterevo i prema informacijama voditelja utočišta, Matija je nakon dolaska prvih dana intenzivno urlao i bio nemiran.

Stručnjaci vjeruju da će se medvjedić uz mnogo rada i pomoć iskusnog osoblja uspješno rehabilitirati i priviknuti na novi dom.

Medvjedi iznimno pate u zatočeništvu i stoga je novim Zakonom o zaštiti životinja u Hrvatskoj zabranjeno njihovo držanje u zatočeništvu, a dopušteno je držanje u utočištima i u zoološkim vrtovima. Zabrani držanja divljih životinja u zatočeništvu žestoko se protive u udruzi Prijatelji životinja.

- Utočišta za medvjede jedina su mjesta koja oponašaju njihovo prirodno stanište, u kojima oni mogu imati društvo drugih pripadnika svoje vrste i proživjeti život bez ljudskog uznemiravanja, kažu u udruzi.

Zasad, ostali ilegalno i neprimjereno držani medvjedi u Hrvatskoj čekaju odlazak u neka od utočišta, uključujući i medvjede kod Macole.

Međunarodna organizacija Four Paws u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede radi na realizaciji projekta izmještanja zatočenih medvjeda u utočišta. Također, u sporazumu s organizacijom Four Paws, jamči se da privatnim osobama neće biti dopušteno držanje medvjeda.

Prema fotografijama i video snimci čini se da Matija uživa u novom domu.