Počeo 13. Vukovarski filmski festival

Hvaljeni dugometražni i kratkometražni, te dokumentarni filmovi, među kojima su pobjednici s nekoliko važnih europskih festivala - sve će to vidjeti publika na ovogodišnjem 13. Vukovarskom filmskom festivalu koji traje do 7. srpnja.

Film 'Sam samcat', za koji scenarij i režiju potpisuje Bobo Jelčić, a koji je sinoć otvorio festival, priča je o ocu koji se nakon rastave bori za svoju kćer.

- On je izgubljen je u birokratskim hodnicima našeg društva, zatrpan zakonima koji se svaki dan mijenjaju, ali nažalost nipošto u korist djece i obitelji, objašnjava glumica Snježana Sinovčić Šiškov.

Pobjednici Berlina i Cannesa, uz popratni program koji uključuje i dobitnika Oscara za najbolji film, i ove godine se prikazuju u najljepšem gradu na Dunavu: Imamo na 13. sretnom VFF-u u 60 filmova u 11 kategorija, koji se prikazuju na šest lokacija, napominje direktor VFF-a Igor Rakonić.

Žiri će ove godine imati pune ruke posla: Filmovi su stvarno super. Svaki od njih održava svoju kinematografiju i stanje u kinematografiji, kaže član žirija Miodrag Sila.

Filmski festival u Vukovaru središnji je događaj Vukovarskog ljeta, koji je postao slavonski brend: Predstavlja nam jedan dah filmske umjetnosti u Vukovaru srednjoeuropske kulture u domeni filmske umjetnosti, smatra vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Na svečanosti otvorenja festivala uglednoj hrvatskoj glumici Ingeborg Appelt dodijeljena je nagrada 'Fabijan Šovagović', a festivalsko platno spustit će se u nedjelju kada će najboljima biti uručene nagrade i priznanja.