U Mariji Bistrici atrakcija - konj visok tri metra

U Mariji Bistrici nova atrakcija za posjetitelje - na  središnjem trgu postavljen je konj. Skulptura od pleksiglasa, 13 puta je veća od omiljene tradicijske drvene igračke.

Konj visok 3 metra nastao je u radionici u kojoj majstori druge generacije ručno izrađuju leptiriće, konje, frulice i druge igračke jarkih boja i prepoznatljivih ukrasa. Riječ je o igračkama koje su 2009. postale dio nematerijalne baštine UNESCO-a, a čest su suvenir iz tog nacionalnog marijanskog svetišta.

- Napravio sam velikog konja po uzoru na malog drvenog konjića. Kažu da svaki majstor ima svoj stil, da se može majstora prepoznati, da nijedna  igračka nije ista? Ja za svakog majstora znam i njegov stil poznajem, rekao je Josip Fijan, autor skulpture.

- Na ovaj način oslikani, jedinstveni su upravo za Hrvatsko zagorje. Stanovnici i ljudi koji su se bavili izradom, očito da su veseli ljudi, onda su i te boje, koje su vesele i vedre, stavljali na svoje dječje igračke, naglašava Iris Biškupić Bašić, Etnografski muzej u Zagrebu.