"Čuvari priča" za djecu i odrasle

U sklopu Osječkoga ljeta kulture već se četvrtu godinu održava Međunarodni festival slikovnice: " Čuvari priča". Namijenjen je i djeci i odraslima, odnosno svima  koji njeguju kulturu čitanja. Ove godine posebno su na Festival pozvani oni koji osluškuju prirodu jer šume pričaju.

U Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici, na radionici o šumskim bićima ova su djeca uronila u čarobni svijet drveća i vilenjaka. I uz pomoć odraslih učila tko su šumska bića, kako izgledaju i u kakvim kućama žive. Ali i kako ih spasiti, jer šuma je sve manje. 

- Danas smo za njih pripremili te reciklirane materijale , stare otpatke i s njima će zapravo raditi kućice za odbjegle vilenjake, rekao je Zdenko Bašić, ilustrator.

Mališani su se ozbiljno prihvatili posla i uživali u svijetu vilenjaka, priča i povratku šumama. 

- Pa ja sam ovdje zato što bi nešto radio da mi bude zabavno, govori Lovro.

Svi oni vole čitati. A na radionicama, koje vode renomirani umjetnici iz Hrvatske i inozemstva, mogu naučiti i o ilustracijama, radijskim pričama ili pak o tome kako se šuma i njezini stanovnici kreću. I dakako poslušati neke nove priče.

- Festival slikovnica je zapravo i započeo s ciljem da djeci pokaže vrijednost pisane riječi. Naglasak je bio upravo na slikovnici, na vrijednosti teksta i ilustracije, naglašava Dubravka Pađen Farkaš, ravnateljica Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.

Peta je ovo godina Festivala, jedinstvene priče koja privlači sve više malih Osječana.

- Jako volim knjige, slikovnice i ostale stvari. Bio sam prošle godine na sličnoj radionici i bilo je jako zabavno. Ove godine mi je još zabavnije, rekao je Marko.

Jednako zabavno je i na ostalim radionicama. A glavne su zvijezde - priče i ilustracije.

- Volim čitati. Ima jedna slikovnica koja je meni dobra. Ne znam da li svi znaju za nju. Zove se Gregorov dnevnik, rekao je Karlo

Ova su djeca tek kročila u prekrasni svijet knjige. I koračaju njime i na ovom Festivalu slikovnice.