Turistička atrakcija - Adrenalinski park Duboka

Park prirode Papuk odnedavno je bogatiji za novu turističko-sportsku atrakciju - Adrenalinski park Duboka. Na stazi dugačkoj 200 metara postavljeno je više od 20 sprava za vježbanje. Posjetite li ovaj adrenalinski park, doživjet ćete, sigurni smo, nezaboravne trenutke.

Smješten u dolini potoka Dubočanke, lokalitet Duboka povezan je s glavnim biciklističkim i planinarskim stazama. U istoimenom će se kampu za vikend zato tražiti mjesto više, a u međuvremenu svoje vještine u adrenalinskom parku bruse mali polaznici škole u prirodi. Svatko ima svoju omiljenu disciplinu.

Među starijima i iskusnijima ima i onih koji u adrenalinski park dolaze radi provjere i održavanja fizičke spremnosti. Posebice to vrijedi za članove Hrvatske gorske službe spašavanja koji i u najtežim uvjetima moraju biti spremni pomoći drugima. Papuk je, poručuju, mjesto velike ljepote koje se ne smije podcjenjivati.

- Stalno imamo nekakve intervencije i apeliramo stalno da smanje napor u ovim vrućim danima, da ga smanje ili reguliraju na jutro i večer, naglasio je Josip Augustinović, instruktor u adrenalinskom parku Duboka i član HGSS-a

Zato je posjet adrenalinskom parku prigoda za zabavu na otvorenom, ali i edukaciju. Na 200 metara trase posjetiteljima se nude visinska uzbuđenja na 22 elementa, a blizina kampa, kažu u upravi Parka prirode Papuk, pogodnost je koja avanturistima omogućuje brzu pripremu za istraživačke pohode po slavonskom gorju.

- Sam naš kamp-odmorište Duboka za sad može primiti oko 200 kampista, imamo 11 uređenih parcela za kampere i njihove prikolice za automobile, zajedno s priključcima za struju i vodu, rekla je Maja Jurlina,  voditeljica turizma u JU PP Papuk.

Za otkrivanje geološke raznolikosti Papuka potrebno je nekoliko dana, a među posjetiteljma najzanimljivije povijesne činjenice, ubraja se i ona o vremenu kada je područje današnje Slavonije i Baranje prekrivalo Panonsko more.

- U vrijeme badena, miocena, kada je ovo područje bilo područje Panonskog mora, gdje su slavonske gore bile, ja ih volim nazvati, slavonski arhipelag, otoci u  Panonskom moru. Dokaz tome su brojni fosilni nalazi koje nalazimo na obodu te planine, naglašava Goran Radonić,  stručni voditelj u JU PP Papuk.

Park prirode Papuk prostire se području dviju županija, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske, pa je osim prostorne razvedenosti zanimljiv i zbog bogate i burne prošlosti. Tako se među brojnim prirodnim biserima koje je oplemenila ljudska ruka izdvaja park-šuma Jankovac koju su u 18. stoljeću uredili njemački staklari. No to je samo jedan iz lepeze turističkih aduta najljepše slavonske planine.

- Koristimo sredstva europskih fondova, gradimo cestu do Jankovca, gradimo geo-info centar u Voćinu, uređujemo kuću Panonskog mora ovdje u Velikoj, ali jednako tako, prije 15-ak dana smo otvorili i adrenalinski park, naglasio je Alen Jurinac, ravnatelj JU PP Papuk,

Ulaganja u kompleks u Dubokoj premašuju pola milijuna kuna i dio su širega projekta "Geo-priče", koje će jednoga dana biti prenesene usmenom predajom i zabilježbama domaćih i inozemnih turista. A njih se, nadaju se u upravi, na prostoru Parka prirode Papuk očekuje sve više, jer ovaj dio Slavonije na pravom je putu ostvarenja turističkog sna.