Dodjelom nagrada završio 13. Vukovar film festival

Dodjelom nagrada i priznanja u Vukovaru je u nedjelju završio 13. Vukovar film festival na kojem je prikazano više o 60 filmova među kojima je publika imala prigodu pogledati i pobjednike festivala u Berlinu i Cannesu - filmove "Sinonimi" redatelja Nadava Lapida i "Parazit" južno-korejskog redatelja Bong Joon Hoa.

Najboljim dugometražnim filmom proglašen je njemački film "Razbijačica sustava" Nore Fingscheidt: Jako smo sretni što smo ovdje i to što smo pobjednici festivala je jako lijepa vijest jer Vukovar je poseban grad, izjavio je producent Peter Hartwig.

Najboljim kratkometražnim filmom "Šaptači" mađarskog redatelja Barnabása Tótha: Dobiti nagradu uvijek je veliko priznanje da ono što ste raditi godinama i godinama a traje 60 minuta, kao što je u mojem slučaju, svidi se publici to je uvijek veliko priznanje, rekao je mađarski redatelj Toth.

U konkurenciji dokumentarnog filma najboljim je proglašen bugarski film "Kalin i zatvorska ekipa" Petka Gyulcheva. Nagrađenima je pripala nagrada "Zlatni šlep".
Posebno priznanje žirija pripalo je dokumentarnom filmu o Vladi Divljanu "Nebeska tema" srbijanskog redatelja Mladena Matičevića.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je glumcu Žarku Potočnjaku, dok je Mario Ivezić nagrađen Nagradom Krsto Papić za poseban doprinos hrvatskoj kinomatografiji.

O nagradama u kategrijama dugometražnog, kratkog igranog i dokumentarnog filma odlučivao je žiri u kojem su se nalazili novinarka i redateljica Jasna Nanut, producent Miodrag Sila te bivši urednik na HRT-u Đelo Hadžiselimović.