Robert Klinke: Nijemci žele ulagati u Hrvatsku

Budućnost Hrvatske? To je pitanje od milijun dolara. Ili eura, našalio se NJ. E. Robert Klinke, veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Hrvatskoj. No, kako kaže, šalu na stranu, Hrvatska je dio europske obitelji. Važna je nama i Europi.

Kaže kako akcijski plan i skoro predsjedanje Hrvatske Vijećem Europske unije imaju posebno značenje.

- Računamo na proeuropski glas Hrvatske da uravnoteži skepticizam i populiste kojih je danas uistinu previše, rekao je Robert Klinke.

Odnose između Hrvatske i Njemačke ocjenuje kao vrlo intenzivne, smatra da su već dobri, i još se poboljšavaju. Podsjeća kako su naši ministri vanjskih poslova potpisali akcijski plan, te utvrdili na kojim područjima se u najvećoj mjeri nastavlja suradnja.


Veleposlanik Klinke ima mnogo planova u Hrvatskoj, među ostalim produbiti naše gospodarske odnose te poticati hrvatske partnere da preuzmu aktivnu ulogu u Europi.

Savezna Republika Njemačka jedna je od najrazvijenijih svjetskih država i među osnivačima je Europske unije. U njoj živi 82 milijuna stanovnika i nakon SAD-a drugo je najpoželjnije migracijsko odredište na svijetu. Ima najsnažnije europsko gospodarstvo. U glavnom gradu, Berlinu, više je mostova nego u Veneciji i ondje je najveći zoološki vrt na svijetu. Zemlja je to muzeja, galerija, kazališta, dvoraca te pisaca i mislilaca. Prema broju patenata i zaštiti autorskih prava - na prvom je mjestu na planetu. U Njemačkoj živi oko 350 tisuća Hrvata.